Štedrý deň pre kresťanov znamená predvečer narodenia Ježiša Krista

25.12.2022 Bratislava

Bratislava/Žilina 24. decembra (TASR) - Štedrý deň pre kresťanov znamená predvečer narodenia Pána Ježiša Krista - Spasiteľa. Pre TASR to uviedol generálny vikár Žilinskej diecézy Martin Kramara s tým, že symbolickým počas tohto dňa je aj zdobenie vianočného stromčeka, ktorý sa dá prirovnať k stromu v raji, keď Adam a Eva spáchali prvý hriech a odlúčili sa od Boha.

Podľa Kramaru však bola nádej, že príde Vykupiteľ. "Židovský národ dlho čakal Vykupiteľa a my sme ho spoznali v Ježišovi Kristovi. Keď zdobíme stromček, tak tu máme alúziu. Niekedy tam boli jabĺčka, ktoré sa neskôr zmenili na vianočné ozdoby a sladkosti, ktoré sa na vianočný stromček dávajú. Spomíname si na to, že človek sa obrátil k Bohu chrbtom, ale zároveň Boh dal nádej a tá sa naplnila v Ježišovi Kristovi," povedal kňaz.

Štedrovečerná večera je stretnutím sa rodiny. "Dúfam, že aj spoločnou modlitbou, pripomenutím si práve pre nás tých najdôležitejších skutočností. Sme veriaci, máme nádej v nášho Pána, máme nádej vo večnosti a prichádzame sláviť jeho narodenie, jeho príchod na svet," poznamenal Kramara. Podľa jeho slov si je dobré uvedomiť, že svätá rodina v Betleheme na Vianoce bola vo veľkej skromnosti, a nie je možno celkom najlepšie sláviť Vianoce nejakým opulentným spôsobom. "Ale obdarovať blížneho, potešiť blížneho a spomenúť si zároveň aj na chudobných," povedal. Poukázal tiež na Svätého Otca, ktorý vyzval ľudí, aby nenakupovali luxusné veci a neutrácali na to, čo nepotrebujú, ale všimli si ľudí, ktorí žijú v katastrofálnych podmienkach a pomohli im. "Tak aj táto symbolika chudobnej svätej rodiny nech nám na Štedrý deň pomôže otvoriť si srdce pre tých, ktorí majú menej ako my a zažiť skutočnú radosť. Lebo vieme, že je veľká radosť byť obdarovaný, ale ešte väčšia radosť je obdarovať," dodal Kramara.
 

Vyberte región

mark